top of page

Blog

Er din fiskeolie skadelig eller gavnlig for dit helbred? Find ud af det her!
Alle fiskeolier og omega3 olier er ikke ens eller sammenlignelige. Selvom vi ofte har hørt at den billige fiskeolie fra supermarkedet, som ikke engang står på køl -er lige så god som de dyre mærker fra køledisken, så er det en meget tvivlsom påstand, og for at den skulle være sand, skulle den være sagt med en masse forbehold.


Her vil du hurtigt og nemt lære hvordan du finder frem til den bedste olie og ser igennem den enorme jungle af misinformation på området.


Ønsker du hurtigt og nemt at gå efter den bedste fiskeolie eller plantebaserede omega-3 olie, så kan du, uden at gå alt for meget i detaljer, finde den ved at vælge ud fra følgende:


Vælg en olie som opfylder de højeste kvalitets krav:

 • Produktet med lavest TOTOX - Så langt under 5 som muligt ! (Totox er udregnes ved: 2 x PV (iltning) + AV (hvor rådden/harsk den er). Producenter praler normalt ikke med deres TOTOX, så skriv til firmaet, angiv produktets batch nummer og bed om Totox, PV og AV. Og hvis produktet er blandet med oliven olie, så bed om TOTOX værdien for den olie, inden opblandingen, og om hvad blandingsforholdet er. Hvis de ikke ønsker at oplyse det, er det typisk en indikation på at de blot benytter fortynding som en måde at skjule en dårlig kvalitet Omega-3 olie på. Højeste kvalitet ren omega-3 olie, ligger under 5, men det er næsten umuligt for de fleste producenter uden at fortynde med god oliven olie.

 • Vælg samtidig et produkt som ikke lugter eller smager grimt og som ikke giver nogle former for opstød efter indtagelse.

 • Vælg gerne et produkt hvor producenten har angivet en kort holdbarhed, da en lang holdbarhed kan være indikation for at producenten ikke går op i friskhed og kvalitet -og dermed dit helbred.

 • Vælg gerne et produkt som benytter flere små flasker, eller hæld selv produktet i flere små lufttætte beholdere, fyldet til kanten uden luft. De kan opbevares i fryser indtil de skal benyttes. Tomrum i flasken øger nemlig TOTOX at lade ilten arbejde i ugevis eller månedsvis på dit produkt, mens du langsomt tømmer din store sundhedsskadende beholder. Hvis du er typen som er detalje-nørd eller biohacker, kan du med fordel benytte en lille Co2, N2 eller Argon spray til at fylde tomrummet af dine olier under opbevaring på køl, men den bedste løsning er i virkeligheden nok blot at have mindre beholdere på frys og kun på køl i kort tid under indtagelse.Lidt ekstra fakta:

 • Ifølge et nyere norsk studie af fiskeolie, levede en stor del af de testede brands ikke op til industri standarden for friskhed.

 • Studier på dyr og planter, viser at indtagelse af harske olier (høj totox) øgede mængden af fedt i leveren (fedtlever) og påvirkede optimal celledeling og førte til celle-død.

 • Ud over Totox, PV og AV, kan andre nærmere tests fortælle mere om hvilke nedbrydelsesprocesser der er i gang i produktet, så som tests for FFA (frie fedtsyrer), TBA (thiobarbituric syre tallet)

Kvaliteten af omega-3 olie, er ikke nødvendigvist sat ud fra optimal kvalitet, sikkerhed og bibeholdelse af gavnlige egenskaber, men er en standard guidet af den samme industri som producerer produkterne.


Standarden er en frivillig fastsættelse og skabt af GOED som står for:


Globale Organisation for EPA og DHA Omega-3 (GOED) som er en industriel organisation med flere hundrede producenter som medlemmer.

GOED anbefalede øvre TOTOX grænse er 26:


Et peroxid tal på 5 mEq/kg og Anisidine tal på 20 mEq/kg

TOTOX: max 26

Mere præcist så udregnes det sådan her: (2 x PV) + p.AV = TOTOX

Peroxide Value (PV): max 5 meq O2/kg

Para-Anisidine Value (p.AV): max 20

TOTOX: max 26 - “Total oxidation value”

Jo højere tallet, desto mere oxideret og harsk er olien. Det er med andre ord et tal for kvalitet, men ikke nødvendigvis sikkerhed for gavnlige effekt, eller

sikkerhed for at olien ikke gør skade på forbrugerens organer og generelle helbred.


Harskhed/råddenhed kan være et stort problem Et studie fra 2010 af Nofima, Europas største institut for forskning indenfor dambrug, landbrug og fødevare, afslørede at størstedelen af omega-3 fiske olie kosttilskud var harske. Ud af mere end 100 brands de testede i studiet, kunne halvdelen ikke testes på grund af høje mængder af smags eller aroma-tilsætningsstoffer, som tilfældigvis blokerer for en korrekt måling.


Ud af 56 produkter som gik videre til inspektion, levede 95% af dem ikke engang op til industristandarderne for fødevarer. (Se ref. a* og c* )


New Zealand Studiet som vidner om et globalt problem

I et kendt om omdiskuteret studie fra New Zealand, har man mange problematiske fund og refererer til andre lige så skræmmende studier. Resultatet vidner om et gennemgående problem i hele branchen, og må antages at være det samme i Europa (Se studiet i bunden af siden ref. m*)


Kvalitet starter på kutteren, hvor iltfattig processering skal starte allerede der!

"De høje niveauer af oxidation identificeret i denne undersøgelse er stort set i overensstemmelse med andre undersøgelser, som har vist, at hele 11-62 % af fiskeolieprodukterne er oxideret over de internationale anbefalede niveauer (ref. 15, 23, 24, 25, 26.). Efterhånden som olien oxiderer, falder koncentrationerne af EPA og DHA til langt under hvad produktets label lover forbrugeren, hvilket tyder på reduceret effektivitet."

Se listen de skræmmende resultater fra New Zealand undersøgelsen
"A White Paper Prepared by the Global Organization for EPA and DHA Omega-3s and the Council for Responsible Nutrition" skriver:

"I 2002 etablerede brancherepræsentanter Council for Responsible Nutrition (CRN) Voluntary Monograph, nu kendt som GOED Voluntary Monograph.


Grænserne for EPA- og DHA-olier inden for monografiens anvendelsesområde blev frivilligt sat til niveauer, der var lavere end andre spiselige olier, og GOED har arbejdet for, at regulerende myndigheder kodificerer disse grænser, som nævnes nedenfor"

Faktum er, at vegetabilske olier har meget højere oxidationsgrænser, der også giver mulighed for efter køb, højtemperaturstegning og forbrug i mængder, der er meget større end EPA- og DHA-olier.


Faktisk er peroxidgrænsen for raffinerede vegetabilske olier i de fleste lande sat til 10 meq/kg og for ekstra jomfru olivenolie til 20 meq/kg, hvor den for PUFA er sat til 5 meq/kg.


Derudover sætter den britiske farmakopé og den europæiske farmakopé samt australske tilsynsmyndigheder grænser for raffinerede omega-3-olier til 10 meq/kg. Disse myndigheder forsvarer den holdning, at niveauer af oxidation svarende til vegetabilske olier er acceptable (for PUFA), og nogle myndigheder har fastsat endnu højere acceptable grænser.

Der er få langsigtede undersøgelser af effekten af ​​harske omega-3 produkter på mennesker. Størstedelen af ​​undersøgelserne er lavet med plantebaserede olier, og oxidationsniveauet er sjældent rapporteret, så det er svært at analysere resultaterne.

Dyreforsøg har dog vist, at indtagelse af harsk olie øger mængden af ​​fedt i leveren.


I celleundersøgelser udøvede harske planteolier en negativ effekt på korrekt celledeling (Se ref. f*)


Derudover har nogle undersøgelser på mennesker vist at der ikke blev fundet den beskyttende kardiovaskulære fordel, der normalt ses ved indtagelse af fiskeolie.

Forskere spekulerer nu i, at disse inkonsekvente resultater kan skyldes, at deltagerne i forskningsundersøgelserne indtog harsk olie.


Der er også forskning, der tyder på, at indtagelse af oxiderede fedtsyrer øger risikoen for åreforkalkning og trombose.Anbefalede tests af Omega-3 olier for fuld kvalitetsoverblik


 • Peroxide Value (PV) (Oxidering)

 • Para-Anisidine Value (p-AV) (harskning)

 • TOTOX- “Total oxidation value” (Total tallet for forholdet mellem harskheden og oxidering)

 • Frie fedtsyrer (FFA) (viser at nedbrydning, og skabelsen af nye farlige forbindelser er startet)

 • Thiobarbituric syre (TBA) (Nedbrydning)


Referencer og studier:


(Inden du ser referencerne, vil vi blot henvise til to spændende indlæg som måske kan hjælpe dig eller en du kender med nye svar. Del gerne. )

 1. Stort gennembrud af tilskud som kan aktivere immunforsvaret ved cancer eller immun dysregulering

 2. Nyt håb for folk med 'stik-skader', hjertekar problemer, inflammation og oxideret kolesterol, Tysk metode filtrere det hele væk fra blodet!

 3. Overblik over alle emner her på den løsningsorienterede helse blog - klik hera. Ruyter, Grimmer, Thorkildsen, Todorcevic, Vogt. “Lite oksiderte omega-3 oljer og potensielle helsefordeler: En screening av omega-3 oljer med hensyn til variasjon i oksidasjonsgrad, innhold av oksidasjonsprodukter og effekt på markørsystemer.” Nofima Marin and Nofima Mat: RUBIN-Rapport Number 196. Oct 2010: Web. 4 Sep. 2012. http://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer- og-potensielle-helsefordeler.pdf b. Laupsa-Borge, Johnny. “Velg ferske og naturlige omega-3 produkter.” Helsemagasinet Vitenskap & Fornuft. May 2012: Web. 29 Aug. 2012. http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7303211>. c. Halvorsen, Johannessen, Ida and Randi. “‘Vi skal jo selge et product’: Oljen er produsert i anlegg som lager dyrefor - i Sør-Amerika.” Aftenposten. May 20 2008: Web. 4 Sep. 2012. http://www.aftenposten.no/helse/article2422603.ece d. Halvorsen, Johannessen, Ida and Randi. “Nordmenn kjøpte overpriset fiskeolje fra Sør-America for 285 millioner kroner i fjor.” Aftenposten.15 May 2008: Web. 4 Sep. 2012. <http://old.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2306818.ece>. e. Miller, Matt. “Oxidation of food grade oils.” Plant and food research. Web. 29 Aug. 2012. <http://www.oilsfatsorg.nz/Oxidation 101.pdf>. f. Halvorsen, Blomhoff, Bente Lise , Rune. “Determination of lipid oxidation products in vegetable oils and marine omega-3 supplements.” Department of Nutrition, Institute of Basic Medical Sciences, University of Oslo. 2011: Web. 4 Sep. 2012. http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/5792/8657 g. Martinsen, Bo. Telephone Interview. August 9, 2012 h. Stephens, Greg. “Greg Stephens Natural Marketing.” Natural Marketing Institute. 13 Jan2011.


h. DTU Fødevarerinstituttet: "NOTAT Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie"


i. Albert, Benjamin B. et al. Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA. Scientific Reports 5 (2015). Article ID 7928 (2015). doi:10.1038/srep07928. Epub 21 Jan. 2015.

j. Opperman M, Benade S. Analysis of the omega-3 fatty acid content of South African fish oil supplements: a follow-up study. Cardiovascular Journal of Africa. 2013 Sep; 24(8):297-302. doi: 10.5830/CVJA-2013-074.

k. Laupsa-Borge, Johnny. Velg Ferske og Naturlige Omega-3 Produkter. Helsemagasinet Vitenskap & Fornuft. 9 Dec. 2012.

l. Jackowski, Stefan A. et al. Oxidation Levels of North American over-the-Counter n-3 (omega-3) Supplements and the Influence of Supplement Formulation and Delivery Form on Evaluating Oxidative Safety. Journal of Nutritional Science 4 (2015): e30.doi:10.1017/jns.2015.21. Epub 4 Nov. 2015.

m. Fish Oil Standards/Testing Limits from Leading Organizations & Experts. NordicNaturals. http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf


n. Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300506/pdf/srep07928.pdf Published online 2015 in the journal Scientific Reports 2015; 5: 7928. PMCID: PMC4300506 Benjamin B. Albert, José G. B. Derraik, David Cameron-Smith, Paul L. Hofman et al.

Featured Posts
Link Oversigt
Follow Me
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Pinterest Icon